Andělsky delikatesní perníčky tety Silvy

Nikoli z lenosti, ale proto, že dětem prostě chutnaly, jsem léta zadělávala na perníčky v IKEA. Vůně zázvoru se od začátku prosince usadila v našich pokojích a zůstala ještě dlouho po Vánocích. To proto, že právě perníčky zdobíme i náš stromeček. Tohle trvalo až do minulého roku. To k nám přišla na „pečbu“, jak tomu říká, teta Silva a přinesla si vlastnoručně dělané těsto. Co dělaly mé děti, když kously do prvního upečeného, ještě horkého a také pěkně tvrdého perníčku už jsem dlouho neviděla. Dělaly se jim tak obrovské boule za ušima, že mi bylo jasné, že kupovanému těstu definitivně odzvonilo. Letos jsem se bála zklamaných dětských očí, že z mého těsta nevytvořím tak dokonalé perníčky jako teta Silva a tak jsem jí raději koukala pod ruce, když jej tvořila. Má spoustu, jak opět říká, „vylepšovacích tajemství“ a protože musím letos perníčky uložit hodně vysoko, aby na ně mlsné jazýčky nedosáhly a bylo čím zdobit stromek, požádala jsem tetu o svolení recept poslat dál. Naštěstí souhlasila! Tak hodně štěstí při schovávání těchto bezkonkurenčně lahodných, přísnými dětskými chuťovými buňkami testovaných dobrot!

Na andělsky delikatesní perníčky budete potřebovat:

  • 2 IQejce
  • 400 g hladké mouky
  • 120 g cukru moučky
  • 60 g másla
  • 2 lžíce dobrého tekutého medu (spíše méně, než více)
  • 1 lžička jedlé sody (spíše více, než méně)
  • 1,5 lžičky perníkového koření
  • 1 žloutek z IQejce na potření před upečením

Na zdobení budete potřebovat:

  • 1 čerstvý bílek z IQejce
  • 150 g cukru moučka (3x prosetý)
  • lžičku citrónové šťávy

Postup:

  1. Smíchejte všechny suché přísady a prosejeme sítkem do misky, přidejte ostatní ingredience a s láskou ručně zpracujte na měkké těsto. Kuchyňského robota necháme pro tentokrát ve skříni!
  2. Hotové těsto je měkké a poddajné asi jako pružná plastelína. Zabalte ho do mikrotenové fólie a nechte přes noc odležet v lednici.
  3. Troubu předehřejte na 160°C a plechy na pečení vyložte pečícím papírem. Odleželé těsto vyválejte na pomoučněném vále na tloušťku asi 0,4 cm, vykrájejte tvary a skládejte je na plech.
  4. V malé misce vidličkou rozmíchejte žloutek s jednou lžící kohoutkové vody. Potřete perníčky na horní straně rozšlehaným žloutkem, aby během pečení chytly pěkný lesk.
  5. Pečte 8 – 10 minut. Nechte je vychladnout a teprve pak zdobte polevou.

A teď poleva:

  1. Smíchejte cukr s bílkem a citrónovou šťávou a vše míchejte metličkou tak dlouho, dokud není poleva tuhá, nestéká ze lžíce, a je zároveň úplně hladká, aby vám neucpávala zdobící špičku.
  2. Dobrý sáček na zdobení je základ úspěchu. Plňte tedy sáček přímo na zdobení určený, anebo pevný igelitový sáček.
  3. Ustřihněte růžek a zdobte perníčky dle své fantazie. Poleva by se měla táhnout a na perníček jakoby pokládat.
  4. Nechte zaschnout, srovnejte do krabiček a nechte 3 týdny uležet v chladu a vlhku a mimo dosah vašich ratolestí!