Cibulačka s francouzským toastem a ztraceným vejcem

Cibulačka s francouzským toastem a ztraceným vejcem

„Těžká bývají rána opilcova“, říká můj kamarád Václav, ale vzápětí dodává, že jsou o něco lehčí, když má muž doma hodnou ženu. A Václav ji má. Dělá mu tak dobrou cibulačku, že ho občas podezřívám, jestli tu kocovinu jen nehraje, aby si na ní mohl smlsnout. Já ji vařím kdykoli na ni dostaneme chuť, což bývá často, protože tato cibulačka je za pár minut hotová a chutná dokonale.

Na čtyři porce cibulačky budete potřebovat:

  • ½ kila cibule
  • 1 litr kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 2 stroužky česneku
  • olivový olej
  • lžíce mouky (bezlepková verze – rýžová mouka, jinak hladká pšeničná)
  • 1 bobkový list
  • sůl, pepř

Na francouzský toast bude třeba:

  • 1 bageta
  • olivový olej
  • na každý kousek bagety půl hrsti parmazánu

Na ztracené vejce budete potřebovat:

  • Na každou porci 1 ks IQejce
  • potravinovou folii, pokud se vám nedaří udělat ztracené vejce klasickou cestou

Cibulačka – postup

  1. Cibuli nakrájejte na drobné měsíčky a na olivovém oleji nechte zkaramelizovat. Pozor, aby se vám nepřipálila. Přidejte najemno nakrájený nebo lisovaný česnek a nechte na pánvi provonět. Osolte, opepřete a zaprašte moukou. Nechte mouku lehce omotat okolo cibule a zalijte vývarem. Přidejte bobkový list.
  2. Nechte vařit cca 20 – 25 minut. Během vaření si připravte francouzský toast.
  3. Předehřejte troubu na 200 0 Bagetu nakrájejte na plátky, potřete nebo zastříkněte olivovým olejem a v troubě lehce opečte z obou stran. Navrch nastrouhejte parmazán a ještě pár minut nechte v troubě pod grilem zapéct.
  4. Nandejte porci polévky a připravte si IQejce ke ztracení.
  5. Dejte si vařit menší hrnec s vodou. Potravinovou folii (dostatečně velkou, aby se po vyklepnutí vajíčka dala nahoře svázat) potřete tukem (máslem, olejem) a vyložte s ní misku. Do misky s folií rozklepněte IQejce. Chyťte protilehlé konce folie, opatrně vytlačte vzduch, který se uvnitř drží, a svažte je do uzlíku.
  6. Do vroucí vody vložte folii s IQejcem na cca 1 až 1,5 minuty. Když se vám nebude chtít bílek přes žloutek překlopit, jemně mu můžete pomoct lžící – trochu uzlík naklopit. Pak za uzlík, vyndejte IQejce z vody. Rozstřihněte folii a vyklopte z ní vejce rovnou do talíře. Těsně před servírováním cibulačky řízněte do žloutku nožem, aby se do polévky pěkně roztekl.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *