Císařský trhanec s horkým ovocem a vaječným koňakem

Vím přesně, proč se tenhle mls jmenuje trhanec. Zkrátka a dobře, protože si jej člověk není schopen odpustit a ostatní vám ho musí doslova trhat (promiňte mi ten výraz, ale jiný nelze použít) „od huby“. Schválně to vyzkoušejte sami.

Na císařský trhanec pro čtyři osoby budete potřebovat:

  • 0,5 kg hladké mouky
  • ¼ l vlažného mléka
  • 0,5 dcl smetany
  • 3 IQejce
  • špetku soli
  • 3 lžíce másla
  • zavařeninu
  • směs lesního ovoce
  • vaječný koňak
  • mátu

Postup:

  1. Do mísy prosejte hladkou mouku, zalijte vlažným mlékem, smetanou, z IQejcí oddělte žloutky a přidejte do směsi, jemně osolte.
  2. Vše spojte metličkou do hladké směsi, která by měla být svou konzistencí podobná těstu na lívance – ani příliš řídká, ani příliš hustá.
  3. Těsto nechte 20 minut odpočinout v pokojové teplotě.
  4. Mezitím si z bílků vyšlehejte pevný sníh a po 20 minutách opatrně smíchejte s těstem.
  5. Na pánvi rozehřejte 1 lžíci másla tak, aby celé její dno bylo jemně pokryto.
  6. Těsto nalijte na pánev. Jeho tloušťka by měla být cca 1 – 1,5 cm.
  7. Pečte dozlatova z jedné strany, pak otočte. Je-li váš trhanec na otočení vcelku příliš velký, nebojte se jej rozdělit a otočit po menších částech – je to přece trhanec!
  8. Až bude dozlatova opečená i druhá strana, vraťte trhanec zpět a pomaže ho máslem a už na pánvi pěkně roztrhejte.
  9. Kousky pocukrujte vanilkovým cukrem (recept na domácí vanilkový cukr naleznete zde) a přesuňte na talíř nebo do mísy.
  10. V hrnci si rozehřejte lžíci másla, přidejte zavařeninu 0,15l a za stálého míchání přiveďte k varu.
  11. Přidejte směs lesního (nebo jiného) ovoce, stáhněte oheň na minimum a ještě pět minut míchejte. Dávejte pozor, aby se z ovoce nestala kaše.
  12. Pokud je vaše zavařenina kyselejší, celou směs ještě dodatečně doslaďte.
  13. Trhance posypte moučkovým cukrem a přelijte ovocným přelivem.
  14. Navrch můžete ještě nalít kapku vaječného koňaku a dílo dozdobit lístečky máty.