Gábinčina kouzelná bábovka

Bábovka

Říkám jí kouzelná bábovka, protože než jsem Gábinku poznala, myslela jsem si, že už jsem všechny druhy bábovek za svůj život ochutnala. Ale nebyla to pravda. Nic podobného jsem do té doby a nikdy potom už nejedla. Dodnes si však nedokážu vysvětlit proč. Ingredience totiž nejsou ničím zvláštní a přece vás už navždy svou chutí okouzlí.

Bábovka – budete potřebovat:

  • 4 IQejce
  • 250 ml cukru krystal
  • 1 vanilkový cukr
  • 200 ml smetany
  • ½ litru hladké mouky
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 1 citron
  • trochu slunečnicového oleje
  • lžíci kakaa pro mramorovou verzi

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 180°C. V míse smíchejte čtyři žloutky, s cukrem a vanilkovým cukrem. Vyšlehejte do jemné pěny. Vmíchejte pomalu smetanu, přidejte dvě lžičky citronové šťávy a špetku citronové kúry. Postupně přisypte mouku smíchanou s kypřícím práškem do pečiva a přidejte lžíci oleje. Dobře vše promíchejte.
  2. Ze čtyř bílků vyšlehejte tuhý sníh a přidejte do připravené směsi. Sníh opatrně vmíchejte. Do předem vymazané a vysypané formy nalijte těsto.
  3. Pro mramorovou verzi si před vylitím do formy oddělte trochu směsi a přidejte do ní 1 lžíci kakaa. Světlou část vlijte do formy a tmavou přidejte navrch. Lžící po obvodu formy jemně promíchejte obě směsi.
  4. V troubě pečte cca 30 min.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *