Mexiko a „čína“ v jednom hrnci

Máme rádi asijskou i mexickou kuchyni. Nedávno jsme se nemohli shodnout na tom, co si dáme k obědu. Muž měl chuť na něco ostřejšího a já byla připravená dát si spíše cosi jemnějšího. Rozhodla jsem se tedy experimentovat a obě kuchyně zkombinovala. Manžel se tvářil nedůvěřivě, když jsem mu podivnou směs naservírovala, ale už po prvních soustech bylo jasné, že naše dohady zda Asie či Mexiko jsou navždy vyřešeny! Stačila k tomu slabá půlhodinka a jeden jediný „hrnec“.

Na Mexickou „čínu“ s nádechem Itálie na závěr budete potřebovat:

  • 2 IQejce
  • 300 g kukuřice
  • 300 g bílých fazolí
  • 300 g červených fazolí
  • 200 g bambusových plátků
  • 200 g hrášku (může být i mražený)
  • 1-2 ks klobásy
  • kousek čerstvého zázvoru
  • 1 šalotku
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíci sojové omáčky
  • 1 lžíci worcesteru
  • parmazán
  • čerstvý koriandr
  • olivový olej
  • sůl, pepř, chilli, badyán

Postup:

  1. Všechnu zeleninu, až na šalotku a česnek, smíchejte v jedné míse. Šalotku nakrájejte najemno a česnek nejdříve rozřízněte v půlce a vyndejte šlahounek uprostřed a pak také najemno nakrájejte.
  2. Voňavou klobásku nakrájejte na tenká kolečka.
  3. Na pánev s hřejícím se olejem nalámejte kousky badyánu a přidejte celý nebo mletý pepř a osmahněte. Až se vám kuchyní rozvoní koření, vyndejte kousky badyánu a celého pepře z oleje.
  4. Lehce osmahněte cibulku spolu s česnekem a přidejte k nim klobásku.
  5. Lehce opečte, lehce osolte, ještě trochu opepřete a máte-li rádi ostřejší, dokořeňte klobásku chilli.
  6. Do pánve sesypte všechnu zeleninu a pečlivě promíchejte. Směs zakápněte sojovou a worcestrovou omáčkou a cca pět minut ještě smažte na pánvi. Zelenina by neměla být dušená, aby úplně nezměkla a byla spíše na „skus“. Na úplný závěr přijdete do dobroty zdravou dávku jódu a selenu v podobě dvou IQejcí a vše naposledy pořádně promíchejte.
  7. Směs na talíři dozdobte čerstvým koriandrem a klidně i pár hoblinkami parmazánu.

A ještě tip: Můj manžel říká, že horká je takhle mezisvětadílná pochoutka výborná, ale když jí náhodou trochu zbyde, chutná skvěle i studená!