Okatá špenátová polévka

Špenátová polévka - recept

Miluji špenát! Ze všech nejraději ho mám samozřejmě v jeho přirozené – listové podobě. Nemražený, nedochucený. Jako malá jsem ho, asi jako spousta dětí, jedla proto, že ho jedl Pepek Námořník a byl po něm nepřemožitelný. V dnešní době Supermanů a Spidermanů by už neobstál, ale přesto se mi u mých dětí podařilo jejich lásku ke špenátu probudit. A to především argumentem, že pravidelná konzumace špenátu zajistí zachování dobrého zraku do vysokého věku. Naše špenátová polévka je obohacená o ztracené IQejce a kousky uzeného lososa. Tuhle dobrotu, která je hotová za pár minut, plnou vitamínu A, kyseliny listové, vitamínu C, hořčíku, železa a v neposlední řadě i jódu sní naše rodina ještě dříve, než vychladnou ucha hrnce, ve kterém ji vařím.

Špenátová polévka – na přípravu budete potřebovat:

  • 300 g čerstvého špenátu
  • 1 větší šalotku
  • olivový olej
  • sůl, pepř
  • kousek uzeného lososa
  • 1 IQejce na každou porci

Postup:

  1. Nakrájejte šalotku na drobné kostičky a lehce osmahněte na olivovém oleji ve větším hrnci.
  2. Přidejte čerstvý špenát a ještě lehce orestujte, než se jeho objem smrskne zhruba o dvě třetiny.
  3. Poté zalijte vodou (případně vývarem máte-li ho po ruce) a nechte cca 2 – 3 minuty vařit. Můžete nechat i déle, na kvalitu špenátu to nemá vliv, jen se bude vytrácet krásná zelená barva.
  4. Během vaření si na drobné kousky nakrájejte lososa a připravte vajíčka na ztracená vejce. Postup na přípravu ztraceného vejce najdete zde.
  5. Polévku dochuťte solí a pepřem.
  6. Servírujte se ztraceným vejcem uprostřed, které jemně posypete kousky lososa.