Pravý americký cheesecake

Pokud chcete namítnout, že je v názvu chyba, že cheesecake rozhodně není původem americký koláč, máte pravdu! Sladké kořeny tohoto dokonalého „dortu“ sahají do hluboké evropské historie. Existují dokonce tvrzení, že si na něm pochutnávali již urostlí sportovci ve starém Řecku více než 770 let před Kristem. Takže americkým se stal až o mnoho let později, když ho Evropané za velkou louži převezli. Pravou je, že ti jej pojali velmi rychle za vlastní a krok za krokem ho zdokonalovali. Za vlastní ho velmi rychle pojali také u nás doma a alespoň 1x do měsíce zcela nekompromisně trvají na jeho servírování v rámci víkendové tabule. Takže dnes podle newyorského receptu – za pár minut hotový, za pár hodin zchlazený a za pár sekund snědený „kus dokonalého sýrového koláče“.

Na cheesecake krém budete potřebovat:

  • 4 IQejce velikosti L
  • 2 IQžloutky k tomu
  • 450g smetanového sýru (pro evropskou verzi Lučina, pro americkou Philadelphia, ale oba jsou na tom velmi podobně)
  • 225g mascarpone
  • 120ml smetany ke šlehání
  • 200g cukru krupice
  • 2 sáčky vanilkového cukru (nebo 4 lžičky domácího vanilkového cukr, recept na něj naleznete zde)
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • nastrouhaná kúra z jednoho BIO citrónu

Na cheesecake korpus budete potřebovat:

  • 180g máslových sušenek (testováno s BEBE a chutnají skvěle)
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 60 g rozpuštěného másla

Postup:

  1. Rozehřejte troubu na 190°C a vrhněte se na korpus.
  2. Sušenky vhoďte do mixéru a rozmixujte nebo vložte do pytle a paličkou na maso roztlučte. Ale mixér je rychlejší, pohodlnější a tolik se s ním nenadělá. Pytlík se mi občas podařilo protrhnout.
  3. K sušenkám předejte cukr, skořici a zalijte máslem.
  4. Formu na koláč si vyložte pečícím papírem. Jak spodek, tak okraje kolem dokola. Aby mi okraje dobře držely, než tam dám směs na korpus, chytnu pečící papír po obvodu kolíčky na prádlo.
  5. Pak do formy pěkně napevno natlačte po dně směs na korpus, sundejte kolíčky a dejte do trouby na 10 – 15 minut.
  6. Mezitím se pusťte do krému – v míse nejdříve smíchejte smetanový sýr s mascarpone a oběma cukry. Míchejte ručním šlehačem, až se všechno úplně spojí a vznikne hladký krém. Trvá to něco okolo 4 minut.
  7. Pak postupně přidávejte vejce a žloutky a nakonec šťávu a kúru z citrónu a smetanu.
  8. Vyndejte korpus, snižte teplotu na 180 OC a nalijte na něj právě umíchanou směs.
  9. Šup s cheesecakem do trouby a pečeme cca 35 minut.
  10. Když ho vyndáte, měly by být okraje pevné, ale prostředek ještě trochu živý.
  11. Položte formu na mřížku nebo jen tak na linku, přikryjte ji a nechte úplně vychladnout.
  12. Koláč se dá po vychladnutí servírovat, ale doporučuji ho dát na noc do lednice. Ráno vyrazí dech celé rodině!

Tak hodně zdaru a dobrou chuť!