Řemeslnické zapečené brambory

Řemeslnické zapečené brambory

Tuhle dobrotu mám ze svého dětství spojenou s řemeslníky. Dnes už se to nedělá, ale já si dobře vzpomínám, že když k nám přišel někdo v montérkách opravovat kotel, malovat nebo dávat dohromady pračku, zdržel se obvykle skoro celý den. Ráno přišel a dal si kávu a cigárko. Pak na chvíli zmizel a někde rachotil, než přišla doba na svačinu. Zblajznul chleba, co mu maminka namazala a už se ptal, co bude k obědu. „Zapečené brambory“, slyšela jsem mamku od trouby. „A bude tam maso“ strachoval se dotyčný, „…ale jistě, i maso bude!“ Oběd pak jedl ten pán v montérkách jen lžící a já se vždycky přidala. Zdálo se mi, že tak chutnají mnohem lépe než vidličkou.

Na řemeslnické zapečené brambory budete potřebovat:

  • 8 IQejcí
  • 1 kg pevných brambor (spěcháte-li, je ideální si je předvařit)
  • Plechovku sterilovaného nebo pytlík mraženého hrášku
  • 1 kapii
  • 200 g šunky
  • 2 lžíce másla
  • 1 cibuli
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • máslo na vymazání
  • kyselé okurky jako přílohu

Postup:

  1. Tři vejce uvařte natvrdo.
  2. Předvařené nebo syrové brambory oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka.
  3. Na másle osmažte najemno nakrájenou cibulku a přidejte šunku na kostičky.
  4. Vychladlá vejce natvrdo nakrájejte na plátky.
  5. Zbylých pět vajec prošlehejte se smetanou, osolte a opepřete.
  6. Sceďte hrášek a kapii nakrájejte na kostičky.
  7. Troubu si předehřejte na 200 °C.
  8. Středně velký pekáč nebo zapékací mísu vymažte máslem a pusťte se do vrstvení.
  9. Nejprve brambory, pak šunku s cibulkou, plátky vajec natvrdo, hrášek a kapií.
  10. Zalijte trochou směsi z vajec a smetany.
  11. Pak proces opakujte, dokud vše neskončí v pekáči. Končit byste měli bramborami, které jemně osolte a opepřete.
  12. Pekáč zakryjte alobalem a dejte péct na 40 minut. Zapečené brambory podávejte se lžící a s kyselou okurkou.