Staročeská kulajda s tajnou směsí na závěr

Staročeská kulajda

Tak jsme s iQejci byl na F.O.O.D Pikniku v Praze i Olomouci a bylo to nesmírně příjemné rozloučení s letními prázdninami. Vařili jsme z IQejcí, vařili jsme s chutí a vařili jsme s šéfkuchařem Michalem Veselým. První recept, se kterým se s námi podělil je staročeská kulajda s tajnou směsí.

Na kulajdě, kromě její chuti, mám nejvíc ráda jednu z verzí, proč se vlastně jmenuje kulajda. V rodině Víta Korce z Trutnova se již po generace vypráví, že se jedná o zkomoleninu vynikající jihočeské kuchařky, která byla původem Němka. Jmenovala se Adelajde Kuhlová. Podle tehdejších zvyků se její jméno vyslovovalo Kuh Adelajde a komolením a rychlou mluvou se z toho nakonec stalo Kulajde. Ať už to tak bylo či nikoli, historka je to neobyčejná, stejně jako chuť kulajdy od Michala Veselého, kterou se právě chystáte připravit.

Na staročeskou kulajdu budete potřebovat

  • 2 IQejce
  • 1 větší cibuli,
  • 4 větší farmářské brambory,
  • velkou hrst sušených (ve vodě předem namočených) nebo menší hrst čerstvých hříbků či lišek
  • 2 lžíce octa,
  • 1-2 lžíce cukru,
  • 2 lžíce nasekaného čerstvého kopru,
  • nové koření, bobkový list, kmín, bílý pepř, sůl, pažitku,
  • 1 vrchovatou lžíci másla,
  • kapku olivového oleje,
  • 2 – 3 lžíce hladké mouky,
  • 2 dl smetany,
  • 1 l vývaru nebo vody,

Postup:

  1. Na rozpálené pánvi si krátce orestujte na kostičky nebo na měsíčky nakrájené houby a odstavte.
  2. V hrnci pomalu rozpusťte vrchovatou lžíci másla a zakápněte kapkou olivového oleje.
  3. Dno pokryté rozehřátým tukem zasypte hladkou moukou (čím více mouky bude, tím hustší pak bude vaše „kulajde“) a míchejte jíšku, než začne pěkně vonět a chytne lehounce hnědou barvu.
  4. Voňavou jíšku zalijte vývarem popřípadě vodou a pěkně dohladka rozšlehejte.
  5. Do hrnce postupně přidávejte na kostičky nakrájené brambory, 2/3 z orestovaných hub, bobkový list, nové koření a kmín.
  6. Polévku vařte cca 15 min., než změknou brambory.
  7. Pak v polévce zalovte a vylovte bobkový list i nové koření.
  8. Přidejte smetanu – pozor, měla by být opravdu poctivá – tučná, aby se vám polévka náhodou nesrazila.
  9. A pusťte se do dochucení – osolte, opepřete, přidejte kopr a po lžících cukr a ocet podle vaší chuti. Někomu stačí jedna lžíce, někdo zase dává tři. Je potřeba přidávat postupně a poctivě ochutnávat.
  10. Teď přijde to, čím vaše strávníky opravdu překvapíte, když namísto klasických vajec natvrdo, připravíte tuto dobrotu:
    Na pánvičce si rozpusťte máslo a umíchejte IQejce spolu s poslední třetinou orestovaných hub, pažitkou, pepřem.
  11. Míchaná IQejce přidejte do polévky, navrch ozdobte čerstvým koprem a skvělá kulajda je na světě.