Tatarský biftek z grilu s vaječným očkem

Tatarský biftek z grilu s vaječným očkem, dijonskou nebo hříbkovou omáčkou a letní salátek
Původně jsem si myslela, že slovní spojení „tatarský biftek z grilu“ je oxymóron, protože „tatarák“ znám jen jako syrové maso. Jenže, chyba lávky, ona je to, vážení, neuvěřitelná dobrota!

Na tatarský biftek na grilu s vaječným očkem budete potřebovat:

  • 1 vyzrálý hovězí krk (plemeno Angus),
  • 1 žloutek z IQejce
  • 1 celé IQejce
  • svazek jarní cibulky,
  • petrželku,
  • sůl bez jódu (dostatek jódu je v našem IQejci),
  • pomerančový pepř,
  • rozmarýn,
  • dijonskou hořčici
  • bylinkové máslo
  • toast

Postup:

  1. Očistěte maso, zbavte jej přebytečných šlach, nakrájejte jej na plátky a jednotlivé plátky naškrábejte do misky.
  2. Na cca 0,5 kg masa přidejte na 2 lžíce bylinkového másla, sůl, pomerančový pepř, najemno nakrájenou jarní cibulku, 1 lžičku rozmarýnu, 2-3 lžičky dijonské hořčice a 1 žloutek z IQejce.
  3. Celou směs pořádně promíchejte a podle potřeby a vlastní chuti ještě dodatečně dochuťte.
  4. Namočte si ruce a ze směsi tvarujte biftečky připomínající klasické burgery.
  5. Rozpalte gril, popřípadě troubu.
  6. Biftečky položte na gril, mírně přitlačte. Aby se příliš „nenafoukly“, je dobré udělat do nich vprostřed jamku.
  7. Grilujte jej do poloviny jen z jedné strany, až potom obracejte a nechte dogrilovat. Víckrát už bifteček neobracejte.

Na dijonskou omáčku budete potřebovat:

  • 3 lžíce dijonské hořčice,
  • 2,5 dcl zakysané smetany,
  • 2 lžíce šťávy z limetky,
  • cca 4 kusy sušených rajčat,
  • petrželku, sůl, bílý pepř,

Postup:

  1. Rajčata nakrájejte na drobné kousky.
  2. Všechny ingredience dejte do mísy a pečlivě zamíchejte dohromady.
  3. Omáčku nalijte na tatarský bifteček a posypte čerstvou petrželkou.

Na hříbkovou omáčku budete potřebovat:

  • hrst sušených hříbků namočených ve vodě,
  • 2,5 dcl smetany (35 %),
  • sůl, petrželku,

Postup:

  1. Hříbky nechte okapat a na másle je lehce osmahněte.
  2. Odstavte a v hrnci ohřejte smetanu.
  3. Přidejte do ní hříbky a cca minutu povařte.
  4. Dochuťte solí.
  5. Omáčku nalijte na tatarský bifteček a navrch posypte čerstvou petrželkou

Na letní salátek budete potřebovat:

  • 10 ks baby rajčátek nebo 5 klasických rajčat,
  • 1 menší listový salát,
  • ½ bílého zelí,
  • pažitku,
  • 2 lžíce limetkové šťávy,
  • 2 lžíce panenského olivového oleje,
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Baby rajčátka překrojte na polovic. Použijete-li klasická rajčata, rozřízněte je napůl a vyjměte z nich pomocí lžičky či nože vnitřky. Salátek pak bude méně vodnatý a déle vydrží čerstvý.
  2. Listy salátu natrhejte na malé kousky a bílé zelí nakrájejte.
  3. Vše v míse smíchejte, přidejte olivový olej a limetkovou šťávu.
  4. Dochuťte solí a pepřem a navrch ozdobte pažitkou.