Tatarský biftek z grilu s vaječným očkem, dijonskou nebo hříbkovou omáčkou a letní salátek
Původně jsem si myslela, že slovní spojení „tatarský biftek z grilu“ je oxymóron, protože „tatarák“ znám jen jako syrové maso. Jenže, chyba lávky, ona je to, vážení, neuvěřitelná dobrota!
Na tatarský biftek na grilu s vaječným očkem budete potřebovat:
- 1 vyzrálý hovězí krk (plemeno Angus),
- 1 žloutek z IQejce
- 1 celé IQejce
- svazek jarní cibulky,
- petrželku,
- sůl bez jódu (dostatek jódu je v našem IQejci),
- pomerančový pepř,
- rozmarýn,
- dijonskou hořčici
- bylinkové máslo
- toast
Postup:
- Očistěte maso, zbavte jej přebytečných šlach, nakrájejte jej na plátky a jednotlivé plátky naškrábejte do misky.
- Na cca 0,5 kg masa přidejte na 2 lžíce bylinkového másla, sůl, pomerančový pepř, najemno nakrájenou jarní cibulku, 1 lžičku rozmarýnu, 2-3 lžičky dijonské hořčice a 1 žloutek z IQejce.
- Celou směs pořádně promíchejte a podle potřeby a vlastní chuti ještě dodatečně dochuťte.
- Namočte si ruce a ze směsi tvarujte biftečky připomínající klasické burgery.
- Rozpalte gril, popřípadě troubu.
- Biftečky položte na gril, mírně přitlačte. Aby se příliš „nenafoukly“, je dobré udělat do nich vprostřed jamku.
- Grilujte jej do poloviny jen z jedné strany, až potom obracejte a nechte dogrilovat. Víckrát už bifteček neobracejte.
Na dijonskou omáčku budete potřebovat:
- 3 lžíce dijonské hořčice,
- 2,5 dcl zakysané smetany,
- 2 lžíce šťávy z limetky,
- cca 4 kusy sušených rajčat,
- petrželku, sůl, bílý pepř,
Postup:
- Rajčata nakrájejte na drobné kousky.
- Všechny ingredience dejte do mísy a pečlivě zamíchejte dohromady.
- Omáčku nalijte na tatarský bifteček a posypte čerstvou petrželkou.
Na hříbkovou omáčku budete potřebovat:
- hrst sušených hříbků namočených ve vodě,
- 2,5 dcl smetany (35 %),
- sůl, petrželku,
Postup:
- Hříbky nechte okapat a na másle je lehce osmahněte.
- Odstavte a v hrnci ohřejte smetanu.
- Přidejte do ní hříbky a cca minutu povařte.
- Dochuťte solí.
- Omáčku nalijte na tatarský bifteček a navrch posypte čerstvou petrželkou
Na letní salátek budete potřebovat:
- 10 ks baby rajčátek nebo 5 klasických rajčat,
- 1 menší listový salát,
- ½ bílého zelí,
- pažitku,
- 2 lžíce limetkové šťávy,
- 2 lžíce panenského olivového oleje,
- sůl, pepř
Postup:
- Baby rajčátka překrojte na polovic. Použijete-li klasická rajčata, rozřízněte je napůl a vyjměte z nich pomocí lžičky či nože vnitřky. Salátek pak bude méně vodnatý a déle vydrží čerstvý.
- Listy salátu natrhejte na malé kousky a bílé zelí nakrájejte.
- Vše v míse smíchejte, přidejte olivový olej a limetkovou šťávu.
- Dochuťte solí a pepřem a navrch ozdobte pažitkou.