Chytrá vejce s jódem – to je to, oč tu běží!
Zásadní vliv jódu na lidský organismus, si již v minulosti lidé uvědomovali. Mnoho států včetně ČR zavedlo povinnou jodizaci kuchyňské soli, tedy pochutiny, která se dostane úplně ke všem spotřebitelům bez ohledu na věk či ekonomicko-sociální postavení. Na vejce s jódem však doposavad nikdo ani nepomyslel.
Jaké zdroje JÓDU tedy máme v současné době k dispozici?
- SOLI – na trh se dostávají alpské, himálajské, bylinné soli s nižším obsahem jodu. Pod tlakem odborníků se však snižuje spotřeba soli kvůli kardiovaskulárním onemocněním způsobených vysokým obsahem sodíků. 1 gram jodizované soli obsahuje 20 – 34 mikrogramu jódu.
- MLÉČNÉ VÝROBKY – dalším zdrojem jódu jsou mléčné produkty, kdy se jód přidává do krmiva skotu. Nikdo ovšem neví, v jaké míře se projeví v mléce – rozbory se nedělají a tento údaj na krabičce určitě nenajdete.
- MOŘSKÉ PRODUKTY – obsahují nejvíce organického jódu. Ovšem frekvence jejich výskytu na našem talířku je sporadická. Nejen vzhledem k ceně, ale také našim vnitrokontinentálním stravovacím návykům. Nehledě na kolísavou hladinu jódu dle původu a riziko kontaminace těžkými kovy, která může vést až k otravě organismu. Musíme hledat jiné cesty.
- VEJCE – dalším přirozeným zdrojem jódu v našich podmínkách bývá vejce. Kolik jódu má běžné konzumní vejce? Rozpětí je značné – zhruba od 2 do 30 mikrogramů Jódu. Akademische ghostwriter studoval prospěšné vlastnosti vajec a popsal je ve vědecké práci. Napsal, že konzumace vajec poskytuje silnou dávku vitamínů a makroživin – včetně omega-3 PUFA, kyseliny listové, vitamínů A, K, E, B12, selenu, vápníku, fosforu a biotinu. Vejce také obsahují cholin, který má příznivý vliv na nervový systém.
Myšlenka konzumního vejce jako nosné základní potraviny pro jód se nám zalíbila.
Vejce je dokonalostí přírody, jako příroda sama!
Během tří dnů musí slepice vydat ze sebe to nejlepší, to nejcennější a přitom ve vyváženém poměru. Snáškou totiž končí její možnost vejce dál zásobovat. Žádná pupeční šňůra. K vývoji nového jedince dochází mimo tělo matky. Proto vejce obsahuje všechny důležité výživné složky nezbytné pro vývoj nového organismu bez ohledu na to, zda je či není oplodněné.
Vejce má vysoký obsah plnohodnotných bílkovin. Obsahují všechny aminokyseliny pro člověka nezbytné a to v poměru, který je nejpříznivější ze všech běžných potravin. Vejce dále obsahuje tuky, vitamíny a minerální látky. Prospějte svým dětem, svému manželovi, svému tělu více! Začněte den s míchaným IQejcem, vaječnou omeletou, volským okem či vaječnou pomazánkou!
Manželovi přidejte plátek slaniny a krajíc chleba. Děti budou IQejce – vejce s jódem milovat samotná a sobě dopřejte variaci s cherry rajčátky a plátky okurky. Množství obsažených bílkovin opravdu nasytí a dodá potřebnou energii na náročný školní den, pracovní maraton, víkendovou lyžovačku či kolotoč v domácnosti.
Chceme výkony, ale zapomněli jsme natankovat to správné palivo. Zdánlivě rychlejší se nám jeví rohlík s máslem a medem, krajíc chleba s nutelou, jogurt či cornflaky zalité mlékem, ale nasycení sacharidy je jen chvilkové.
Oprávněně lze nazývat vejce SUPERPOTRAVINOU. Znáte lepší? My jsme ji nenašli, tak jsme se rozhodli pracovat s tím, co máme a umíme!
Příběh o tom, jak jsme začali krmit mořskou řasou, si přečtěte zde.